Aloevera

aloevera

Sarı Sabır  (AloeVera)
ÖZELLİKLERİ
Zambakgiller familyasındandır.  30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllıksukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloeveranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır.
Toplanması – Saklanması : Mart-Nisan veya Ağustos-Ekim aylarında kesilen yapraklarının en az ( iki yıllık olması gerekir ) kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir bunlar kazanlara akar. kaynatılarak kristalleştirilir. Böylece tozu hazırlanmış olur.
Bilinen Bileşimi : Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.
FAYDALARI
Regl kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Safra söktürücüdür.
Müshildir. Fakat fazla kullanılmamalıdır.
Birinci kullanım şekli: Bitkinin yapraklarının kesilerek ya da çizilerek çıkan özsu kullanılır. (1-2 damla kullanmak yeterlidir)
Yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir.
Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar.
Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.
İkinci Kullanım Şekli : Bitkinin yaprağından çıkan özsu dıştan sürülerek uygulanılır.
Kozmetik sektörü için özel olarak yetiştirilmektedir
Günümüzde özelikle ABD´nin Güney eyaletlerinde kozmetik maddelerin ve ilaç yapımında kullanılmak için özel olarak yetiştirilmektedir.
YETİŞME ALANLARI Anayurdu Afrika Kıtası olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır.Asıl vatanı Sudan, Somali, Sokotra adası ve Arap yarımadası olup zamanla tropik ve subtropik iklimin hakim olduğu her yere yayılmıştır.
SARISABIRIN TARİHÇESİ
Eskiden aloebardensis diye anılmasının sebebi Barbados adasında ihracının yapılmasından dolayıdır. Bitkinin ismi arapçaAlloek den gelir ve parlak acı demektir, verawahre´de yani hakikiden ferox ise yabani anlamına gelir. Tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından güzellik banyosu ve cilt bakımı için M.Ö. 4000 yollarında kullanılmaya başlanmış ve Peygamber Efendimiz tarafından Sabır suyu göz ağrılarına karşı kullanılmasını tavsiye etmiştir.